Wat in december 2017 begon als een samenwerking van 18 gemotiveerde organisaties, mondde in mei 2021 uit in een netwerk van 24 diverse partners die samen bijna 100 gebouwen renoveerden. Ze investeerden samen meer dan 50 miljoen euro en konden door het bundelen van de krachten rekenen op een subsidie van 1,5 miljoen euro van de Europese Investeringsbank. Leuven 2030 bracht de partners samen en begeleidde hen bij het delen van kennis en expertise. Met 150 000 gerenoveerde vierkante meters en 1000 kilowattpiek aan hernieuwbare energie is het ELENA-project een belangrijke stap voorwaarts binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven .
ELENA L.E.U.V.E.N. : samenwerken aan duurzame gebouwen
Niet alle organisaties beschikken over de kennis die nodig is om hun gebouwen duurzaam te renoveren. Wat als we erin zouden slagen om grote gebouweigenaars de krachten te laten bundelen met kleinere organisaties met duurzame ambities? Die gedachte vormde de basis van waaruit het ELENA L.E.U.V.E.N. – project eind 2017 ontstond.
En al snel kreeg die gedachte een concrete vorm. Onder begeleiding van vzw Leuven 2030 vonden uiteindelijk 24 gebouweigenaars elkaar. Grote spelers met veel gebouwen in hun beheer zoals stad Leuven of sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal werkten actief samen met de medewerkers van bijvoorbeeld zorgcentrum MPC Terbank en het Paridaensinstituut. Doordat ze ook hun investeringsbudgetten bundelden, konden ze bovendien rekenen op een subsidie van de Europese Investeringsbank ter waarde van maar liefst 1,5 miljoen euro waarmee ze voorbereidende studies konden financieren.
Doordat alle partners hun uitdagingen en oplossingen zo open met elkaar deelden, is iedereen een stuk verder kunnen gaan dan oorspronkelijk ingeschat. Dat resulteert één op één in minder uitstoot in Leuven en daar mogen alle partners echt ontzettend fier op zijn. Jan Aerts, projectingenieur van het ELENA-project bij Leuven 2030
“Als je wil renoveren, kan het soms even zoeken zijn vooraleer je weet wat voor jouw gebouw de grootste impact heeft en de meeste budget-efficiëntie oplevert. Bovendien is het niet altijd even duidelijk bij wie je voor die renovatiewerken dan best aanklopt”, zegt Jan Aerts, projectingenieur van het ELENA-project bij Leuven 2030. “Doordat alle partners hun uitdagingen en oplossingen zo open met elkaar deelden, is iedereen een stuk verder kunnen gaan met hun plannen dan oorspronkelijk ingeschat. En dat resulteert één op één in minder uitstoot in Leuven. Daar mogen alle partners echt ontzettend fier op zijn.”
Door de krachten te bundelen, raken we veel sneller in een duurzame en aantrekkelijke toekomst voor onze stad én laten we bovendien niemand achter. Katrien Rycken, directeur Leuven 2030
Het resultaat mag er dan ook wezen. Isolatie werd aangebracht, vochtproblemen werden opgelost, meer dan 1400 zonnepanelen en 40 warmtepompen werden geïnstalleerd. In het totaal werden 100 gebouwen onder handen genomen, goed voor 150 000 gerenoveerde vierkante meters en 1000 kilowattpiek aan hernieuwbare energie.
“Het ELENA-project is een sprekend voorbeeld van hoe we met vzw Leuven 2030 willen toewerken naar een klimaatneutraal Leuven”, zegt Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030. “Door de krachten te bundelen, raken we veel sneller in een duurzame en aantrekkelijke toekomst voor onze stad én laten we bovendien niemand achter.”
Het ELENA L.E.U.V.E.N. – project loopt eind deze maand af. Al is het een eerste grote stap in de goede richting, er is tegelijkertijd nog veel te doen. Daarom roept Leuven 2030 iedereen die zijn gebouw onder handen wil nemen op om mee te doen. Je interesse kan je te kennen geven aan Jan Aerts via jan.aerts@leuven2030.be
Alle deelnemende partners: Leuven 2030 – Europese Unie – Stad Leuven – KU Leuven – Paridaens – Zevensprong - AGSL – Commscope – De Twijg – Dialoog – Dijledal – Dijlehof – Abdijschool Vlierbeek – ’t Eekhoorntje – Zorg Leuven – Swal – Museum M – ECoOB – HDC – VME Leeuwerikenveld – Imec – Re-Investo, Libertad – KBC – De Spiegel – MPC Terbank – UZ Leuven – STUK