Er zijn weinig Leuvenaars voor wie De Libertad in de Muntstraat onbekend terrein is. Het café is al sinds 1981 een vaste waarde in het uitgaansleven. In februari 2023 openden eigenaars Eleni en Rikky de aanpalende M-Street art lodging. Achter de in het oog springende groengevel schuilt een kunstzinnig hotel met muzikale themakamers, dat de voorbije jaren grondig duurzaam werd verbouwd, onder andere met behulp van fondsen uit het ELENA-project.
“Er komt in het hotel niets binnen van fossiele brandstoffen: geen stookolie, geen gas. Dat vonden we heel belangrijk. We wilden enkel draaien op zonnepanelen en warmtepompen. Zo kan het gebouw volledig op zichzelf staan. De groengevel wordt gevoed door regenwater uit de regenwaterput van 15.000 liter, en ook de toiletten van café De Libertad zijn op die regenwaterput aangesloten. Daarnaast kozen we voor kurkvloeren om bomen te sparen, en installeerden we overal LED-verlichting, uiteraard" - Eleni Evers, eigenaresse M-Street art lodging.
L.E.U.V.E.N. ondersteunt via ELENA-fonds
In 2018 bracht Leuven 2030 het L.E.U.V.E.N.-netwerk bij elkaar: Lower Energy Use Via an Extraordinary Network. In dit netwerk vonden scholen, bedrijven, woonzorgcentra, de stad en de universiteit elkaar onder begeleiding van Leuven 2030, om samen te bouwen aan de toekomst. Gezamenlijk investeerden ze in 3 jaar tijd meer dan 50 miljoen euro in het verduurzamen van hun gebouwen. Door hun krachten te bundelen, konden de gebouweigenaren rekenen op een subsidie van 1,5 miljoen euro van de Europese Investeringsbank.
Dankzij de uitwisseling van kennis en expertise tussen de partijen en met behulp van de bijkomende 1,5 miljoen euro subsidie, kwam er extra voorbereidend studiewerk voor de bijna 100 deelnemende gebouwen. Resultaat: ambitieuzere doelstellingen, grondige verbouwingen en meer energieonafhankelijkheid.
“De subsidie via het ELENA-project heeft mee bijgedragen aan het studiedossier dat we samen met studiebureau Efika hebben laten opstellen, om onze duurzame verbouwing efficiënt aan te pakken. Hoe de ventilatie moest lopen, hoe de inplanting van de zonnepanelen moest gebeuren, met welke materialen we best zouden werken … daar zijn we enorm in ondersteund. Deze samenwerking heeft geholpen om te raken waar we nu staan" - Eleni Evers, eigenaresse M-Street art lodging.
Erfgoed en uitdagingen
“Daarnaast waren er ook uitdagingen, hoor" vervolgt Eleni. "Het bleek bijvoorbeeld niet altijd evident om duurzaamheid te matchen met erfgoed. Zo mochten we niet overal buitenisolatie plaatsen vanwege de erfgoedwaarde van de gevel, en in sommige kamers voel je dat verschil in de temperatuur. Reken daarbovenop de problemen met het Suezkanaal, de schaarse materialen, de inflatie,… Gelukkig hebben de andere horecazaken in de straat weinig last van ons gehad: de stoffige slijp- en afbraakwerken hebben we tijdens de coronalockdowns uitgevoerd. Ons cliënteel reageerde best verrast, want ze hebben de werken natuurlijk niet kunnen meevolgen. Van de groengevel lijkt iedereen behoorlijk onder de indruk”, glundert Eleni, “ik zie geregeld voorbijgangers stilstaan en foto’s trekken. Wij zijn in elk geval heel erg blij met het resultaat.”
Duurzaam ondernemen is ook: flexibiliteit
“Er was veel aandacht voor de flexibiliteit van de gebouwen”, vertelt David Martens van studiebureau Efika, “de twee restaurants kunnen in de toekomst ook dienst doen als één groot restaurant.” Die flexibiliteit zit ook in het hotel. “De hotelkamers zijn zo gebouwd dat ze relatief gemakkelijk omgebouwd kunnen worden tot studio’s. Dat is niet alleen duurzaam, maar het geeft de eigenaar meer financiële zekerheid.” De meeste kamers werden immers voorzien van een kitchenette, zodat ze gemakkelijk tot studio’s omgebouwd kunnen worden. “Stadsverdichting en het maximaal gebruiken van de ruimtes die er al zijn: dat is een onderbelicht stuk van de duurzame toekomst.”
> Lees het volledige interview met David Martens van studiebureau Efika.
Energiezuinig bouwen begin je best door je eerst grondig te informeren, bv. bij het Energieloket van de stad Leuven.