Met de selectie voor de missie ‘100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030’ door de Europese Commissie schroefden stad Leuven en netwerkorganisatie Leuven 2030 hun ambitie al op richting een klimaatneutraal Leuven in 2030. Nu scharen ook KU Leuven, imec, Leuven MindGate en LEUC zich expliciet achter die ambitie en zeggen ze eerste concrete engagementen toe. Met hun gezamenlijke belofte willen ze andere Leuvense organisaties aanzetten om hetzelfde te doen.
Januari is traditiegetrouw de maand van de goede voornemens. Al dekt voornemens de lading hier niet helemaal. Leuvense organisaties KU Leuven, imec, Leuven MindGate en Leuven-Europa Club (LEUC) dienden onlangs namelijk samen met stad Leuven en Leuven 2030 de belofte in om alles in het werk te stellen om de missie naar een klimaatneutraal Leuven tegen 2030 te laten slagen. Ze beloven concrete engagementen en transparantie daarover in hun eigen duurzaamheids- en investeringsbeleid en nemen ook de handschoen op om het Leuvense ecosysteem op sleeptouw te nemen.
De gezamenlijke belofte komt er volgend op de selectie van Leuven voor de missie ‘100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030’ door de Europese Commissie. Met deze missie ondersteunt Europa 100 pionierssteden voor klimaat met expertise en middelen in hun traject naar klimaatneutraliteit tegen 2030. Centraal daarin staat het opstellen van een Climate City Contract waarin komt te staan welke lokale en bovenlokale partners welke engagementen aangaan om tot een klimaatneutrale stad te komen in 2030.
De Leuvense aanpak
Leuven 2030 directeur Katrien Rycken: “de betekenis van deze belofte kan niet overschat worden. In Leuven weten we al langer dat we de uitdaging van een duurzame transitie naar een welvarende toekomst enkel in intensieve samenwerking de baas kunnen. Door samen verder te kijken dan de onmiddellijke individuele mogelijkheden en kernopdracht van elk van de actoren afzonderlijk . Da’s precies de reden waarom Leuven 2030 als netwerkorganisatie werd opgericht in 2013. Dat deze partners – die al langer een actieve rol spelen in ons netwerk – nu officieel de handschoen opnemen om het Leuvense ecosysteem mee te activeren en samen die versnelling in te zetten, zal een boost geven aan onze gedeelde inspanningen.”
Duurzaam ondernemen wordt de norm
Jan Paesen, directeur van Leuvense innovatiehub Leuven MindGate, voegt daar nog aan toe dat aandacht voor duurzaamheid niet meer weg te denken is uit het moderne ondernemen. “Wij zetten al langer in op duurzaam ondernemen in onze werking. Omdat we ervan overtuigd zijn dat bedrijven die succesvol willen blijven, best klimaatbewust handelen. Dat zien we trouwens ook in de praktijk bij onze leden. Dat KU Leuven en imec ook hier weer een voortrekkersrol opnemen is niet toevallig. Duurzaamheid is steeds meer een uitgangspunt en niet een gedachte achteraf. Dat we deze belofte mee indienen onderstreept nog eens onze inzet om van duurzaam ondernemen de norm te maken in de Leuvense regio.”
In het najaar van 2023 leggen stad Leuven en Leuven 2030, samen met hun partners, het Climate City Contract neer bij de Europese Commissie. Dat moet naast een innovatief klimaatactieplan dat de nodige projecten bindt aan zich engagerende partijen ook een voor investeerders en financierders toegankelijk financieringsmodel bevatten. Het zal vanaf dan verder worden ingezet als hefboom voor de versnelling van de sociaal rechtvaardige klimaattransite in Leuven.
> De volledige belofte die KU Leuven, imec, Leuven MindGate, LEUC, stad Leuven en Leuven 2030 indienden als European Climate Pact ambassadeurs lees je hier.
> Meebouwen aan de missie? Contacteer Leuven 2030 op info@leuven2030.be.
> Wil je een engagement nemen, maar weet je niet waar te beginnen? Word dan nu lid van Leuven 2030 en help de vzw om partners bij mekaar te brengen die samen verder kijken dan hun onmiddellijke individuele belangen.