Op het dak van OPEK, het Openbaar Entrepot voor de Kunsten aan de Vaart, liggen sinds kort 110 zonnepanelen. Dankzij een samenwerking met energiecoöperatie ECoOB zet OPEK zo een stap vooruit richting duurzaam energieverbruik, zonder dat de organisatie zelf met kapitaal over de brug moet komen. Leuven 2030 bracht beide partijen samen.
We spraken met Maarten Minne, zakelijk leider bij theatergezelschap Het nieuwstedelijk en financieel verantwoordelijke bij OPEK, en Kwinten Cammaer, gebouwbeheerder bij OPEK, over de totstandkoming van dit initiatief.
"Een aantal jaar geleden hebben we bij OPEK geïnvesteerd in maatregelen zoals ventilatie en regenwaterrecuperatie," vertelt Kwinten. "Een groot gebouw als dit kan je bijna niet anders dan gefaseerd aanpakken. Dus toen we de kans kregen om via dit aanbod zonnepanelen te plaatsen, werd al snel duidelijk dat dit de volgende logische stap was."
Het idee kwam op gang door communicatie vanuit Leuven 2030, waarna Leuven 2030 het contact legde tussen OPEK en ECoOB. "We waren geïnteresseerd in hun aanpak waarbij we geen eigen kapitaal hoefden in te leggen. Dat maakte het haalbaar om de plannen snel concreet te maken."
Leuven 2030 speelde een verbindende rol in dit traject door OPEK in contact te brengen met ECoOB. Maarten Minne: "Zonder dat netwerk was het misschien minder vanzelfsprekend geweest om zo’n samenwerking te starten. Dit soort ondersteuning helpt organisaties als de onze om concrete stappen te zetten."
Kapitaalsinvestering via ECoOB, met opening naar het Klimaatfonds
ECoOB prefinancierde via de aandeelhouders van de burgercoöperatie de investeringskosten van de installatie. OPEK neemt vervolgens de opgewekte elektriciteit af tegen een vast tarief, wat voorspelbaarheid biedt in een onzekere energiemarkt. De opbrengsten vloeien terug naar de aandeelhouders van de energiecoöperatie, en op termijn zou een deel daarvan via het Leuvens Klimaatfonds ook andere duurzame projecten in Leuven kunnen financieren.
Maarten Minne: "Het is prettig om te weten dat de stroom die we nu gebruiken grotendeels lokaal wordt opgewekt. Dat sluit aan bij onze ambitie om als organisatie verantwoordelijkheid te nemen op het vlak van duurzaamheid."
Technische uitvoering en ontzorging
De technische kant van het project werd grotendeels uit handen genomen door ECoOB. Dit was een belangrijk argument voor OPEK om de samenwerking aan te gaan. "Voor een gebouw als OPEK, met veel verschillende gebruikers en beperkte eigen middelen, was het fijn dat ECoOB zoveel regelde," legt Kwinten uit. “Het volledige proces – van het eerste nieuwsgierige telefoontje tot de plaatsing van de panelen – heeft slechts zes maanden geduurd.”
De installatie bestaat uit 110 zonnepanelen. Naar verwachting zullen de panelen zo’n 73% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van OPEK afdekken.
Een stap binnen een groter plan
Dit project staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van bredere duurzaamheidsinspanningen binnen OPEK. "We blijven kijken naar manieren om ons verbruik verder te verduurzamen," zegt Kwinten. "Zo willen we bijvoorbeeld onze resterende TL-lampen vervangen door ledverlichting en meer sanitair aansluiten op de regenwaterinstallatie. In de toekomst zien we ook mogelijkheden voor een groen dak op het deel waar geen zonnepanelen liggen.”
“Al die ingrepen kosten natuurlijk wel geld”, vervolgt Maarten, “en als er dan een aanbod voorbijkomt waarbij je zelf geen kapitaal moet investeren of zoeken, maar er wél financiële en maatschappelijke voordelen van plukt … daar hebben we niet lang over moeten nadenken. Dat ECoOB een burgercoöperatie is, trok ons over de streep. Uiteindelijk is OPEK ook maar gewoon een gebouw. De organisaties die erin huizen, zoals Het nieuwstedelijk, Trill, fABULEUS, Bamm!, Wisper, Café Entrepot, de toneelschool Lucadrama, de FactorY, DeGarage, Kunst in huis, Copper & Light, … maken dat het gebouw leeft. Wij zijn ook een soort coöperatieve, eigenlijk.”
De plaatsing van de zonnepanelen past bovendien binnen het bredere Leuvens Klimaatcontract, het strategisch plan van Leuven 2030, stad Leuven en meer dan 30 geëngageerde bedrijven, organisaties en partners, om de stad versneld klimaatneutraal te maken. Met dit type projecten willen Leuven 2030, de stad en verschillende financiële actoren een Leuvens Klimaatfonds oprichten dat toekomstige duurzame projecten uit het Leuvens Klimaatcontract zou kunnen financieren.