Van 10 tot en met 19 januari organiseert Rikolto de ‘Week voor Goed Eten’. Dit jaarlijkse initiatief zet het recht op gezond en duurzaam eten in de schijnwerpers. Stad Leuven, Leuven 2030 en de partner binnen het FEAST-project, grijpen deze gelegenheid aan om samen met Leuvense inwoners van alle leeftijden en achtergronden te werken rond gezonde, betaalbare en lokale voeding, én samen te genieten.
Koken verbindt
Op 15 januari vonden doorheen Leuven diverse kookworkshops plaats. In de Rotonda bereidden Leuvenaars samen met jongeren uit een leefgroep een vegan menu, terwijl kinderen, ouders en grootouders van school de Regenboog in de drukkerij in Kessel-Lo vegetarische spreads bedachten. Ondertussen verzorgde Foodatelier César een workshop in buurtcentrum Wilsele-Dorp voor de kinderen van kinderwerking de Kettebende. Nog eentje om naar uit te kijken: op maandag 22 januari bereiden topchef Kwinten de Paepe en jongeren van HONK samen een maaltijd in de HONKantine.
“Dankzij het FEAST-project kan Leuven 2030 deze initiatieven zowel inhoudelijk, organisatorisch als deels financieel ondersteunen,” legt Marie Mauer, projectcoördinator van FEAST, uit. “Onze missie is om gezonde voeding toegankelijk te maken voor iedereen, en deze workshops zijn een stap in die richting.”
“Dit soort samenwerkingen brengen de visie van FEAST visie perfect tot leven,” aldus Marie. “Het gaat niet alleen om gezond, lekker en duurzaam eten, maar ook om het samenbrengen van mensen uit verschillende achtergronden via de verbindende kracht van voedsel. Iedereen is welkom op het feest.”
Gezonde voeding als hefboom voor sociale rechtvaardigheid
Met de voedselstrategie ‘Voeding Verbindt’ wil Leuven gezonde, duurzame en betaalbare voeding dichter bij de Leuvenaar brengen. Samen met partners zoals stad Leuven, Rikolto, KU Leuven en SAAMO wil Leuven 2030 mee werken aan een inclusieve voedselstrategie, waarbij niemand uit de boot valt.
Het FEAST-project, dat in Leuven gecoördineerd wordt door Leuven 2030, legt hierbij een sterke nadruk op sociale rechtvaardigheid. “We richten ons samen met verschillende Leuvense organisaties op groepen die vaak moeilijk toegang hebben tot gezonde voeding,” vertelt Marie. “Daarom starten we dit jaar ook een traject rond gezonde voeding in Leuvense buurtrestaurants.”
Ondertussen blijven FEAST en partners bouwen aan concrete oplossingen om gezonde en duurzame voeding toegankelijker te maken. “Wat we in Leuven gedaan krijgen, is inspirerend,” besluit Marie. “Het gaat om meer dan eten alleen. Het is een beweging die draait om solidariteit, duurzaamheid en samen vooruitgang boeken. Daar wil FEAST graag een steentje aan blijven bijdragen.”
FEAST is co-funded by the European Union's Horizon Europe researdch and innovation programme under grant agreement number 101060536. Views and opinions expressed are those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the Euopean Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
UK participant in FEAST (Good Food Oxfordshire) is supported by Innovate UK grant number 10041509 and the Swiss participant in FEAST (FiBL) is supported by the Swiss State Secretariat for Education, Research and Innovation (SERI) under contract number 22.00156.