Deelmobiliteit voor iedereen
MaaS, voluit Mobility as a Service, is een andere, nieuwe manier om naar mobiliteit te kijken. Het komt erop neer dat je altijd de snelste en doeltreffendste manier kiest om je te verplaatsen, zonder dat je de vervoersmiddelen noodzakelijk in je bezit hebt. Stad Leuven zal samen met particuliere en private partners het aanbod fors uitbreiden. Waar mogelijk wordt gekozen voor elektrische wagens.
Jouw contactpersoon
Wie neemt er deel?
Wie zijn alle partners in het traject?
Rol van Leuven 2030?
In dit doorbraakproject nemen wij de volgende rol(len) op ons:
Plaats in de Roadmap?
Dit doorbraakproject maakt deel uit van de volgende programma’s uit de roadmap:
Hoe gaan we te werk?
Een verdriedubbeling van het aantal deelautogebruikers, en ieder jaar meer deelfietsen. Dat is de ambitie van stad Leuven. Zodat elke Leuvenaar en iedere bezoeker zich vlot in en rond de stad kan verplaatsen met gedeeld vervoer. In elke wijk zorgt stad Leuven daarom voor een Hoppinpunt met deelauto’s en deel(bak)fietsen.
Waarom is dit project belangrijk?
Werk, school, hobby, winkel: het aantal verplaatsingen dat we op een dag maken, tikt snel aan. Vaak doen we die met de auto, maar de meeste privéauto’s staan wel 90% van de tijd stil. Als we vervoersmiddelen enkel gebruiken wanneer we ze nodig hebben in plaats van ze te bezitten, komen er ruimte, energie, tijd en grondstoffen vrij. En je hoeft de kosten voor bezit of onderhoud niet te betalen. Maar dan moeten er natuurlijk ook voldoende deelvervoersmiddelen beschikbaar zijn, waarvoor een uitbreiding van het aanbod nodig is. Mobiel zijn bepaalt bovendien of je op je werk, op de club, bij de dokter, op school of bij je vrienden en familie raakt. De grootste impact hebben we als we het mensen makkelijker maken om voor duurzame vervoersmiddelen te kiezen.