Wijgmaal bekeken door een ruimtelijke lens
In Wijgmaal staat veel te gebeuren. Het is nu al een aantrekkelijke plek om te wonen, dicht bij de stad en in een groene omgeving, met ruimte voor rust en tegelijk met een groot aanbod voorzieningen. Een verbonden aanpak voor de projecten die in Wijgmaal op stapel staan, helpt die identiteit te bewaren, de woonkwaliteit te verhogen én te werken aan de klimaattransitie. Zo wordt Wijgmaal een 10-minutenkern, waar veel op wandel- en fietsafstand te vinden is.
Jouw contactpersoon
Wie neemt er deel?
Wie zijn alle partners in het traject?
Rol van Leuven 2030?
In dit doorbraakproject nemen wij de volgende rol(len) op ons:
Plaats in de Roadmap?
Dit doorbraakproject maakt deel uit van de volgende programma’s uit de roadmap:
Hoe gaan we te werk?
Door Wijgmaal te bekijken vanuit een brede, ruimtelijke lens, zien we meer koppelkansen om projecten te verbinden en het dorp op een holistische manier richting klimaatneutraliteit sturen. Zo creëren we niet alleen efficiënte oplossingen, maar versterken we ook de samenhang binnen de gemeenschap en bouwen we aan een toekomstbestendig Wijgmaal. Projecten die in de nabije toekomst op de planning staan:
Wakkerzeelsebaan
Langs de Wakkerzeelsebaan bouwen AGSL (Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven), stad Leuven en sociale woonmaatschappij Dijledal nieuwe woningen. Die zullen fossielvrij verwarmd worden en er wordt onderzocht of de groene warmte ook de nabijgelegen straten kan verduurzamen. Er zijn verder plannen voor onder meer een groot park met plukboerderij, een kinderdagverblijf en een ontmoetingscentrum. De wijk wordt bovendien autoluw.
Ymeria
De sportvelden worden heraangelegd in een open, parkachtige omgeving, zodat de buurt meer groene ruimte krijgt. Tegelijk wordt een van de Dijle-armen opnieuw opengelegd en komt er meer ruimte voor water. Over de rivier wordt een nieuwe fietsbrug gelegd, zodat de site en de rest van het dorp nóg makkelijker bereikbaar worden voor fietsers.
Remy-site en stationsomgeving
Het karaktervolle stationsgebouw wordt gerenoveerd tot een kantoor en een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Behalve de sporthal komt er ook een parkeergebouw met fietsenstalling. Zo komt er op en rond het stationsplein meer ruimte voor groen. Onder de spoorwegovergangen in Wijgmaal worden tunnels aangelegd die fietsen en wandelen veiliger maakt.
Bewoners dienen ideeën in
Burgerpanel komt samen
Burgerpanel leg aanbevelingen voor
Einde van het project
Bewoners dienen ideeën in
Burgerpanel komt samen
Burgerpanel leg aanbevelingen voor
Einde van het project
Waarom is dit project belangrijk?
Juist in de buurten waar ze wonen, werken Leuvenaars mee aan de oplossingen uit het Leuvens Klimaatcontract en komen ze ermee in aanraking. Die oplossingen kunnen elkaar versterken. Zeker op plaatsen waar nieuwe woningen, mobiliteitsoplossingen, energie-infrastructuur en vergroening samenkomen, ontstaan unieke kansen om de klimaattransitie van onze stad te versnellen. Net daarom kijkt de stad met een ruimtelijke blik naar de doorbraakprojecten die in de steigers staan. In de stadsvernieuwingsprojecten die zo in beeld komen, werken verschillende partners samen en staan de buurtbewoners steeds centraal.