Naar een marktconform gekoppeld rendement

7
June
2024
|
Geschreven door:

Naar een marktconform gekoppeld rendement

7
June
2024
|
Geschreven door:

Wil Leuven een van de meest zorgzame, groene en welvarende steden blijven, dan hebben we álle doorbraakprojecten uit het Leuvens Klimaatcontract nodig. Ook die zonder onmiddellijk financieel rendement. Een cruciale vraag voor de financiering is dan: welke doorbraakprojecten hebben een businesscase waarop we kunnen bouwen om er andere aan te koppelen? 

Het Leuvens transitiefonds moet dienen om álle doorbraakprojecten uit het Leuvens Klimaatcontract mee te financieren. Zowel de projecten met een interessant financieel rendement als de projecten met in de eerste plaats een maatschappelijke meerwaarde. Daarom willen we de doorbraakprojecten slim combineren, zodat projecten die winst opleveren mee de financiële risico’s afdekken van projecten zonder (onmiddellijk) financieel rendement. Zo ontstaat een beleggingsportefeuille die een aanvaardbaar marktrendement koppelt aan maximale impact. In deze blog lees je hoe we tot zo'n gekoppelde portefeuille kwamen.

Een cruciale vraag is dan:

Welke doorbraakprojecten leveren vandaag het interessantste financieel rendement op en waarover spreken we dan? Oftewel: op welke businesscases kunnen we bouwen om er andere aan te koppelen?

Om daarop te kunnen antwoorden, brachten we belangrijke financiële parameters in kaart waarop investeerders de doorbraakprojecten beoordelen. Denk daarbij onder andere aan de geschatte CAPEX (ofwel de kapitaalinvestering, bijvoorbeeld het leggen van een warmtenet) en OPEX (de operationele kost, bijvoorbeeld het uitbaten van dat warmtenet) investeringen, de terugverdientijd en andere financieel gangbare indicatoren zoals IRR en NPV.

Die oefening deden we voor de 13 doorbraakprojecten waarvoor al een aanzet tot business case werd gemaakt bij de indiening van het Klimaatcontract in oktober '23 en voor andere die ondertussen boven kwamen drijven in gesprekken met engagementnemers en financiële spelers. Al die parameters goten we in een interactief dashboard.

Screenshot dashboard

Omdat we eerst toewerken naar een fonds dat wil aantonen dat onze aanpak werkt, selecteerden we vervolgens een beperkt aantal doorbraakprojecten. Om een goede test te zijn voor het opgeschaalde model, maakten we een selectie over de verschillende emissiedomeinen heen. Ook de maturiteit van de business cases, een berekening van de emissie-impact en het sociale karakter werden in de weegschaal gelegd. Bovendien waakten we erover zowel doorbraakprojecten te selecteren die zich in de beginfase bevinden, als projecten die al veel verder staan. Daarvoor plotten we de verschillende doorbraakprojecten op een in de investeringswereld gangbare ladder van groei. Dat plotten levert ons ook nog andere interessante inzichten op. Aan projecten in de verschillende stadia zijn immers verschillende risico’s verbonden. Die risico’s bepalen mee de grootte van de investering, wat als een marktconform rendement wordt gezien en welke investeerders erin geïnteresseerd kunnen zijn. Op deze manier brengen we de logica van de portfolio aan doorbraakprojecten samen met de logica van de financiële wereld.

Ladder van groei

Al die gesprekken en analyses leverden onderstaande selectie op. De geselecteerde doorbraakprojecten met het hoogste financieel rendement, zoals 'Zonnepanelen op onze grootste daken', gaan er vergezeld van die doorbraakprojecten met een businesscase die met de huidige info minder aantrekkelijk zijn voor investeerders, maar die wel nodig zijn als we van Leuven een klimaatrobuuste, CO2-neutrale stad willen maken. Denk bijvoorbeeld aan de ontharding van de Constantin Meunierstraat.

De selectie kan gaandeweg nog veranderen. De doorbraakprojecten zijn namelijk nog steeds volop in ontwikkeling. Het zijn wel deze businesscases op basis waarvan we in gesprek zullen gaan met een heleboel financiële partijen. We organiseren daartoe samen met Impact Finance Belgium en stad Leuven een event op 11 juni. Daar brengen we een divers gezelschap aan financierders samen en vragen hen expliciet om na te denken over wat zij nodig hebben om mee te stappen in dit fonds. Daarover vertellen we je binnenkort meer.

Meer weten over de geselecteerde doorbraakprojecten of de andere doorbraakprojecten uit het Leuvens Klimaatcontract?
Geïnteresseerd om mee te bouwen aan een fonds voor Leuven dat financieel en maatschappelijk rendement koppelt, ofom erin te investeren?

No items found.
No items found.

In samenwerking met

No items found.

Gerelateerde doorbraakprojecten

Gerelateerde acties

No items found.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde evenementen

No items found.